Startpunt vanaf De Gouden Leeuw
De route is in twee richtingen te lopen. Volg vanaf De Gouden Leeuw de gele bordjes.

Wandelen in Bronckhorst, het kleinste stadje van Nederland, is teruggaan in de tijd. Bronckhorst is met zijn oude boerderijhuisjes, smalle keistraatjes en bezienswaardigheden een prachtig, sfeervol plaatsje. Het landschap eromheen is weidegebied; boerenland met graspaden langs sloten en soms over akkerranden. Bomen, heggetjes en knotwilgen staan her en der. Tussen het dorpje Rha en Bronkhorst wandel je over de dijk, met uitzicht over de IJssel.

Openluchtmuseum
Bronckhorst kreeg in 1482 stadsrechten maar is altijd klein gebleven. Het centrale kerkje, de woningen en boerderijen uit de 18e en 19e eeuw zijn grotendeels gerestaureerd. Ook het plaveisel, de straatverlichting en de handwijzers die de afstanden aangeven in 'uren lopen', zijn in oude stijl gehouden, waardoor het stadje een klein openluchtmuseum is. Bronckhorst telt maar liefst 38 rijksmonumenten waaronder de joodse begraafplaats.

Eet en drink in herberg of gemaal
Recht tegenover de gerestaureerde Slotkapel uit 1344 ligt Herberg De Gouden Leeuw, een van de mooiste en oudste stadsboerderijen. Bij het Kunstgemaal kun je terecht voor koffie en thee in combinatie met moderne kunst.

Bronkhorster Molen
Na cultuur tijd voor natuur. Je wandelt over een mooi graspad en komt langs de Vreekolk en de Molenkolk, overblijfselen uit de tijd dat de IJssel ongehinderd kon stromen. De Bronkhorster Molen in Steenderen is van veraf zichtbaar. Bronkhorstenaren waren tot 1795 verplicht bij deze molen hun koren te laten malen. Tot dat jaar hadden de eigenaren van de heerlijkheid Bronkhorst het alleenrecht op het gebruik van wind. bronkhorstermolen.nl 

Bierbrouwer en fruitteler in Rha
De tweede molen op de route is de Beltkorenmolen De Hoop. Trad de IJssel weer eens buiten haar oevers, dan konden de boeren de Bronkhorster molen niet bereiken. Een tweede molen in Rha bood soelaas: www.molendehooprha.nl. Houd je van een goed glas bier? Bezoek dan Brouwerij Rodenburgh. Blijf je liever in de buitenlucht? Bijkomen kan ook op het terras onder de fruitbomen bij boerderijwinkel en fruitteeltbedrijf Horstink. brouwerij-rodenburg.nl en fruitbedrijfhorstink.nl.

Wandelnetwerk Achterhoek
Vind het geluk in het maken van een heerlijke wandeltocht door de mooie Achterhoek. Over boeren erven, door pittoreske dorpen, langs statige herenhuizen en kastelen, klimmend over glooiende heuvels met mooie vergezichten; je zult versteld staan van het steeds maar variërende decor. 
De veelzijdigheid maakt de Achterhoek aantrekkelijk voor elk type wandelaar. 

De Achterhoek is gemakkelijk via een wandelkeuzesysteem van ruim 3.000 kilometer en met 150 startlocaties te bewandelen. De startpunten herken je aan de infopanelen met daarop een kaart met route-informatie. Vanaf het startpunt kun je een kant en klare route volgen. Door het keuzepuntensysteem kun je de door jou gekozen routes gemakkelijk naar eigen keuze verder uitbreiden. Wandelschoenen aan en genieten maar!

Wandelkaarten en routebundels zijn verkrijgbaar bij het toeristisch bedrijfsleven en VVV's in de Achterhoek. Van Molen tot Molenroute is opgenomen op de kaart en wandelbundel Noord Oost Achterhoek.

Routeinformatie

Startpunt route Aanbevolen start- en eindpunt

De Gouden Leeuw

Bovenstraat 2

7226 LM BRONKHORST

0575 451 231

Eigenschappen

Gemeente Bronckhorst
Thema's Gemarkeerd
Lengte 9 km
Duur 1:48

Heeft u vragen of opmerkingen over deze route? Plaats hier uw feedback.

De Gouden Leeuw

Bovenstraat 2

7226 LM BRONKHORST

0575 451 231

Boerderijwinkel Fruitbedrijf Horstink

Prinsenmaatweg 3

7224 NE RHA / STEENDEREN

0575 451 643