In de mooie stadskern van Zutphen vind je cultuur en gezelligheid.

Bij een wandeling rondom Warnsveld mag een bezoek aan Hanzestad Zutphen niet ontbreken. Vanaf het startpunt aan de rand van Warnsveld (27) ben je er zo. In de mooie historische stadskern van Zutphen vind je cultuur en gezelligheid. Ontdek de leuke doorkijkjes, de sfeer van het water, monumentale panden en het middeleeuwse stratenpatroon. Kom je met het openbaar vervoer? Je kunt deze route ook volgen vanaf station Zutphen (31).

Start- en eindpunt TOP Zutphen
Deze route is gemarkeerd met bordjes met zwarte voetstapjes.

De Berkelpoort van Zutphen
Bij een Hanzestad hoort een stadsmuur. Grote delen zijn nog intact, zoals de Berkelpoort (F62). Deze waterpoort over de Berkel werd in de 14e eeuw gebouwd Bij vijandelijkheden werden valhekken neergelaten, waardoor de stad over water was afgesloten. Vanaf steigers op de weergang kon men de vijand bestoken met stenen en gloeiende pek.

Op een fluisterboot
Tip: Vaar op een fluisterboot over de Berkel en door de grachten van Zutphen. De fluisteraar (schipper) vertelt je de mooiste verhalen. Opstappen bij de steiger aan het Rijkenhage bij de Berkelpoort: www.fluisterboot-zutphen.nl.

Tuin van Bezinning
In het weidse buitengebied van Warnsveld zijn mooie landhuizen zoals Huis ’t Velde (F32) aan de Rijksstraat. Deze havezate uit de 14e eeuw met uitzicht op de Berkel is nu in gebruik als politieacademie. Achter het koetshuis ligt de rustgevende Tuin van Bezinning. Het is een indrukwekkende plek die ook dienst doet bij nationale herdenkingen en gebouwd is als eerbetoon aan 'in het harnas' gestorven politiemensen. De Sint-Martinuskerk (TOP27) heeft een toren uit de 11e eeuw. www.pknwarnsveld.nl. Een ander markant monument is korenmolen Nooit Gedacht (TOP27) uit 1905. Twee keer brandde hij af en werd weer opgebouwd. Wil je een van de (vrijwillige) molenaars aan het werk zien, of molenmeel kopen? Op www.molennooitgedacht.nl lees je wanneer de molen open is.

Oude begraafplaats
Bezoek ook de oude begraafplaats (F65) die in Engelse landschapsstijl gebouwd is en wordt omgeven door een gracht. De begraafplaats ligt iets hoger, zodat deze niet vol water kan lopen als de IJssel en de Berkel overstromen. Er staan diverse fraaie oude bomen: Hollandse linden, beuken, paardenkastanjes, taxussen, eiken en atlasceders.

‘In de mooie stadskern van Zutphen vind je cultuur en gezelligheid’

Wandelnetwerk Achterhoek
Vind het geluk in het maken van een heerlijke wandeltocht door de mooie Achterhoek. Over boeren erven, door pittoreske dorpen, langs statige herenhuizen en kastelen, klimmend over glooiende heuvels met mooie vergezichten; je zult versteld staan van het steeds maar variërende decor.
De veelzijdigheid maakt de Achterhoek aantrekkelijk voor elk type wandelaar.

De Achterhoek is gemakkelijk via een wandelkeuzesysteem van ruim 3.000 kilometer en met 150 startlocaties te bewandelen. De startpunten herken je aan de infopanelen met daarop een kaart met route-informatie. Vanaf het startpunt kun je een kant en klare route volgen. Door het keuzepuntensysteem kun je de door jou gekozen routes gemakkelijk naar eigen keuze verder uitbreiden. Wandelschoenen aan en genieten maar!

Wandelkaarten en routebundels zijn verkrijgbaar bij het toeristisch bedrijfsleven en VVV's in de Achterhoek. Berkel- en Warnsveldroute is opgenomen op de kaart en wandelbundel Noord West Achterhoek.

Routeinformatie

Startpunt route Aanbevolen start- en eindpunt

TOP Zutphen

IJsselkade

ZUTPHEN

Eigenschappen

Gemeente Zutphen
Thema's Gemarkeerd
Lengte 8 km
Duur 1:36

Heeft u vragen of opmerkingen over deze route? Plaats hier uw feedback.

TOP Zutphen

IJsselkade

ZUTPHEN

Het Volkshuis

Houtmarkt 62

7201 KM ZUTPHEN

0575 513 580

Fluisterboot Zutphen

Rijkenhage 1

7201 LP ZUTPHEN

0575 544 510